Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Μικρό Λεξικό της Ψευδοεπιστήμης

Αγαπητοί φίλοι του παρατηρητηρίου,
α) Καλή υγεία σε όλους
β) Το κείμενο που ακολουθεί –με τίτλο «Το Μικρό Λεξικό της Ψευδοεπιστήμης» εισάγει μερικές βασικές έννοιες και θέσεις που θα μου χρειαστούν για τις αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν, ιού θέλοντος!
Εννοείται ότι οι θέσεις του «λεξικού» είναι παρόμοιες με εκείνες του ιδρυτικού κειμένου του Παρατηρητηρίου, αλλά πιο εξειδικευμένες και πιο προσωπικές σε μερικά ζητήματα.

Το Μικρό Λεξικό της Ψευδοεπιστήμης

 

4 βασικά λήμματα


1. Ψευδοεπιστήμη: Οποιοσδήποτε επιστημονικοφανής ισχυρισμός –μεγαλειώδης κατά κανόνα– που κυκλοφορεί κυρίως στο διαδίκτυο και αρνείται να υποβληθεί για ανεξάρτητο έλεγχο σε ένα επιστημονικό περιοδικό με κριτές, όπως προβλέπεται από τη θεσμική επιστήμη. Ψευδοεπιστήμη είναι λοιπόν ό,τι δεν έχει περάσει αυτό τον έλεγχο και επομένως δεν συμπεριλαμβάνεται στην υπάρχουσα θεσμική γνώση, όπως αυτή καταγράφεται στα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων και στα καθιερωμένα πανεπιστημιακά συγγράμματα. Παραδείγματος χάριν το περιεχόμενο μιας ομιλίας στο Youtube από έναν –επιστήμονα ή μη– ο οποίος ισχυρίζεται ότι ανατρέπει τη θεωρία της εξέλιξης, κατατάσσεται αυτόματα στη σφαίρα της ψευδοεπιστήμης εκτός κι αν ο ομιλητής δώσει αναφορά σε κάποια από τις παραπάνω έγκριτες πηγές. Ακόμα περισσότερο αφού πρόκειται για μια επαναστατική ανατροπή των θεμελίων της σύγχρονης βιολογίας, η οποία δεν μπορεί παρά να διδάσκεται σε όλα τα τμήματα Βιολογίας και να περιλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά συγγράμματα. Αν τέτοιες παραπομπές δεν προσκομίζονται όταν ζητηθούν, τότε έχουμε μπροστά μας μια τυπική περίπτωση ψευδοεπιστήμης. Χαρακτηριστικό των ψευδοεπιστημονικών θεωριών είναι ότι οι φορείς τους αυτοπροσδιορίζονται ως αντίπαλοι του επιστημονικού κατεστημένου το οποίο τους πολεμά γιατί επιχειρούν να αποκαλύψουν την αλήθεια την οποία αυτό αποκρύβει. Ψευδοεπιστήμη και θεωρίες συνωμοσίας πάνε χέρι-χέρι. Ορισμένες μορφές ψευδοεπιστήμης –βλέπε Νέα Εποχή παρακάτω– παραπέμπουν περισσότερο σε θρησκευτικό κίνημα παρά σε επιστήμη, όσο κι αν η επιστήμη είναι αναγκαία ως περιτύλιγμα του τελικού προϊόντος. Οι εκπρόσωποι αυτού του ρεύματος μοιάζουν μάλλον με ευαγγελιστές ιεροκήρυκες ή ανατολικούς μύστες παρά με επιστήμονες, έστω και του πιο χαλαρού τύπου. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη –και ευπώλητη– μορφή ψευδοεπιστήμης.

2. Κβαντική Μηχανική και Ψευδοεπιστήμη: Στο πλαίσιο της ψευδοεπιστήμης το επίθετο κβαντικός χρησιμοποιείται κατά κόρον για να προσδώσει επιστημονική σοβαροφάνεια σε κωμικές έννοιες –π.χ. κβαντικό μασάζ– ή σε βαρύγδουπες κενολογίες, όπως κβαντική θεολογία, κβαντική ψυχανάλυση, κ.λπ. Ομάδα στόχος είναι οι έτοιμοι να εντυπωσιαστούν από σπουδαιοφανείς λέξεις και όρους απλώς και μόνο επειδή δεν τις καταλαβαίνουν. Το «κβαντικός» είναι η μαγική λέξη της μοντέρνας ψευδοεπιστήμης. Η αποτελεσματικότητά της –ένα είδος πνευματικής ύπνωσης του στόχου– είναι τόσο πιο εγγυημένη όσο πιο σπουδαιοφανές και ακατάληπτο είναι το χρησιμοποιούμενο λεκτικό σύμπλεγμα. Π.χ. κβαντική συνειδητότητα, κβαντικό ενεργειακό πεδίο, κ.λπ. Αν σε κάποιες περιπτώσεις –π.χ. όταν λέμε κβαντική φυσική– το σύμπλεγμα σημαίνει κάτι υπαρκτό, αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως αξιοσημείωτη εξαίρεση!

3. Νέα Εποχή (New Age): Ημιθρησκευτικό κίνημα αμερικανικής προέλευσης με εκατοντάδες εκατομμύρια πιστών και οπαδών σε όλο τον κόσμο. Μία από τις πιο επιτυχημένες πολυεθνικές με βασικό προϊόν ευπώλητα βιβλία και διαλέξεις επί παντός επιστητού, αλλά κυρίως μη επιστητού. Με πολλά επίσης ιδιωτικά επαγγέλματα να ανθούν χάρις σε αυτήν. Ως γνήσια πολυεθνική, η Νέα Εποχή –ο Νέος Πολιτισμός σύμφωνα με άλλους– είναι ένα μεταμοντέρνο κίνημα με βασική αρχή το «Όλα παίζουν: Everything goes». Είναι ένα κοκτέιλ παραδοσιακών θεολογιών –ευπροσάρμοστο στις τοπικές ανάγκες– με απροσδιόριστο θεό αλλά με κυρίαρχο στοιχείο τον ανατολικό μυστικισμό και τις πνευματιστικές του δοξασίες και πρακτικές. Σε αντίθεση όμως με τις παραδοσιακές θρησκείες, η Νέα Εποχή επιδιώκει να είναι μια επιστημονική θρησκεία. Σύμφωνα με τους θεολόγους της, στηρίζεται στην Κβαντομηχανική –την τελευταία λέξη της σύγχρονης φυσικής– και βάσει αυτής αποδεικνύει όλα της τα ζητούμενα. Από την ύπαρξη θεού και την αθανασία της ψυχής έως την θεραπεία από τον καρκίνο με τη δύναμη του κβαντικού μας πνεύματος. Η Νέα Εποχή είναι μια κβαντική θρησκεία (δες και προηγούμενο λήμμα). Τέλος, δεν πρέπει να υποτιμηθεί η συμβολή της στη δημιουργία νέων –και ποιοτικών– θέσεων εργασίας σε πολλές και αυξανόμενες επαγγελματικές ειδικότητες (κβαντικός γιατρός, κβαντικός μασέρ, κβαντικός θεολόγος, κβαντικός ψυχολόγος, κβαντικός ηθοποιός, κβαντικός υδραυλικός, κ.λπ.). Αν και δεν έχουν γίνει ακόμα συστηματικές μελέτες, εν τούτοις όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το ελληνικό υποκατάστημα της Νέας Εποχής είναι από τα πιο επιτυχημένα διεθνώς. Οι συμβατικοί επιστήμονες ελάχιστα ασχολούνται με την Νέα Εποχή, όταν όμως αναγκάζονται να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς της δεν φείδονται καυστικών χαρακτηρισμών με ένα ευρύ φάσμα σημασιών. Στο ίδιο πνεύμα κανένα πανεπιστήμιο ή επιστημονικό περιοδικό με κριτές δεν δίνει βήμα για την έκφραση των σχετικών δοξασιών, οι οποίες παραμένουν έτσι σταθερά έξω από τα όρια της επιστήμης και των θεσμών της. Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα για την οποία αφιερώνεται ειδικό λήμμα στο λεξικό που συνεχίζεται.

4. Ψευδοεπιστήμη και δημόσιοι θεσμοί στις δημοκρατικές κοινωνίες: Στις δημοκρατικές κοινωνίες η ελευθερία έκφρασης ψευδοεπιστημονικών απόψεων και ιδεών είναι απόλυτη και προστατεύεται από τις ίδιες θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου. Όμως σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες –με δακτυλοδεικτούμενες εξαιρέσεις κάποιες πολιτείες του αμερικανικού νότου– ισχύει επίσης ότι όλοι οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί και επιστημονικοί θεσμοί –σχολεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιστημονικές ενώσεις, δημόσια τηλεόραση, κ.λπ.– έχουν καταστατική υποχρέωση να υπερασπίζονται τη θεσμική επιστήμη και να είναι σταθερά απέναντι στην ψευδοεπιστήμη. Ειδικότερα η προστασία της δημόσιας εκπαίδευσης από τη διείσδυση ψευδοεπιστημονικών ιδεών, θεωρείται πρωταρχικό καθήκον της δημοκρατικής πολιτείας. Τουλάχιστον για τις κοινωνίες που οικοδομήθηκαν πάνω στις αρχές του διαφωτισμού και του κοσμικού κράτους, οι παραπάνω διακρίσεις είναι θεμελιώδεις.
Η επιστήμη παράγει αντικειμενική και πάντως διαψεύσιμη γνώση που υπόκειται σε δημόσια διαδικασία ελέγχου και επομένως ανήκει στη δημόσια σφαίρα της κοινωνικής ζωής. Αντίθετα, η ψευδοεπιστήμη ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής των ανθρώπων διότι πρόκειται για πεποιθήσεις, γνώμες, εικοτολογίες ή δοξασίες που η δημόσια έκφρασή τους προστατεύεται μεν ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όμως η αναπαραγωγή και η διάδοσή τους είναι δουλειά των ενδιαφερομένων πολιτών και όχι του κράτους. Διαφορετικά θα ανοίγαμε το δρόμο για την κρατική παρέμβαση στον χώρο των ιδεών και των πεποιθήσεων των πολιτών με τα πολύ γνωστά από την ιστορία αποτελέσματα. Όσο κι αν οι φορείς της δεν το αντιλαμβάνονται, ο αποκλεισμός της ψευδοεπιστήμης από τους δημόσιους θεσμούς προστατεύει και τους ίδιους από επιλεκτικές κρατικές παρεμβάσεις με ό,τι αυτές συνεπάγονται.

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Ένα εξαιρετικό βιβλίο που αναφέρεται και στα θέματα αυτά είναι το "The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark" του σπουδαίου Carl Sagan που κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τίτλο "Στοιχειωμένος Κόσμος- Επιστήμη: κερί μες στο σκοτάδι" από τις εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα εξετάσετε και το ζήτημα των λεγόμενων εναλλακτικών θεραπειών. Δεν θέλω να τις απαξιώσω όλες χωρίς έρευνα (την οποία δεν έχω κάνει), αλλά κάποιες έχουν ένα βαθμό επικινδυνότητας για την υγεία όσων τις πιστεύουν. Όπως η λήψη τεραστίων ποσοτήτων βιταμινών, ή κολλοειδών διαλυμάτων αργύρου ή άλλων βαρέων μετάλλων, με την υπόδειξη ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Αυτές και άλλα πολλά, είναι οδηγίες οι οποίες κυκλοφορούν σε ομάδες στο facebook. Θα επιθυμούσα επίσης να μας ενημερώνατε αν για κάποιες τέτοιες ακραίες πρακτικές υπάρχουν έρευνες που τις υποστηρίζουν. Η προσπάθεια που ξεκινήσατε είναι εξαιρετική. Ελπίζω να τη συνεχίσετε και να την επεκτείνετε.
Ο χρήστης Yannis Dalezios είπε…
Ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας. Έχουμε σκοπό να δημοσιεύσουμε μια σειρά άρθρων που θα αναφέρονται στις διάφορες εναλλακτικές θεραπείες.
Ο χρήστης Κώστας είπε…
Επίσης, θα έπρεπε νομίζω να απαντηθεί οριστικά το αν η ομοιοπαθητική έχει ή όχι επιστημονική βάση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας;

Δεν είναι πρωτόγνωρο σε περιόδους κρίσεων - όπως αυτή που ζούμε - οι άνθρωποι να καταφεύγουν σε συνωμοσιολογικά αφηγήματα. Σε τέτοιες εποχές ο κόσμος φαντάζει ακατανόητος, τρομακτικός και απειλητικός. Οι άνθρωποι χάνουν την αυτοπεποίθηση τους καθώς παρατηρούν να διαρρηγνύεται η κανονικότητα και η συνέχεια της κοινωνικής ζωής. Αυτή η απουσία ελέγχου δημιουργεί τη βαθιά ανάγκη για ευταξία, έστω και φανταστική. Οι θεωρίες συνωμοσίας εξυπηρετούν την ψυχολογική ανάγκη των ανθρώπων να κατανοήσουν, να εκλογικεύσουν και να προσδώσουν νόημα στα γεγονότα και με αυτόν τον τρόπο να αισθανθούν καλύτερα. Τα απλοϊκά αφηγήματα  των θεωριών συνωμοσίας έχουν το πλεονέκτημα πως καθιστούν τα γεγονότα ευανάγνωστα. Έτσι οι άνθρωποι αποφεύγουν το τρομακτικό θέαμα ενός χαοτικού και απρόβλεπτου κόσμου στον οποίο και οι χειρότεροι εφιάλτες μπορούν να πραγματοποιηθούν.  
Αν και η θεματολογία των θεωριών συνωμοσίας ποικίλει, μπορεί κανείς να εντοπίσει σε αυτές κάποια κοινά γνωρίσματα. Ένα πρώτο χαρακτηριστικό πο…

Ο νέος κορονοϊός είναι αποτέλεσμα φυσικής εξέλιξης

Οι νέες συνθήκες που δημιουργεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού έχουν επηρεάσει όλους μας ανεξαιρέτως. Η αγωνία που αισθανόμαστε για την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας προσώπων είναι δίχως προηγούμενο. Ταυτόχρονα, παρατηρούμε τον τρόπο ζωής μας να αλλάζει, τα οικονομικά μας να είναι σε επισφάλεια, τις προτεραιότητές μας να αναθεωρούνται και τις βεβαιότητές μας να κλονίζονται. Σαν να μην έφταναν αυτά, δεχόμαστε καθημερινά καταιγισμό πληροφοριών – άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο αξιόπιστων – γεγονός που εντείνει το άγχος μας. 
Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι εύλογο πολλοί συμπολίτες μας να αναζητούν απαντήσεις για την απαρχή της επιδημίας και την προέλευση του νέου κορονοϊού SARS-CοV-2. Το ερώτημα δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον μόνο για ευρύ κοινό αλλά και για την επιστημονική κοινότητα: η κατανόηση της καταγωγής του ιού μπορεί να συμβάλει στην πρόβλεψη και την αντιμετώπιση παρόμοιων απειλών στο μέλλον. 
Πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε διεθνής ερευνητική ομάδα και δημοσιεύτη…

Παρατηρητήριο Ψευδοεπιστήμης

Ζούμε σε μια εποχή που η επιστήμη προοδεύει θεαματικά, τόσο στα μέτωπα της έρευνας όσο και στις πρακτικές εφαρμογές της, χωρίς τις οποίες η ζωή μας θα ήταν αφάνταστα δυσκολότερη. To επίπεδο τεκμηρίωσης και κριτικού διαλόγου σε όλους τους θεσμικούς γνωστικούς τομείς, καθώς και το επίπεδο διεπιστημονικών συνεργασιών, δεν έχουν προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία. Επίσης, οι δυνατότητες πρόσβασης στη μόρφωση και στην έγκυρη πληροφόρηση δεν ήταν ποτέ τόσο διαδεδομένες και προσιτές. Παρόλα αυτά, ζούμε ταυτόχρονα σε μια εποχή πρωτοφανούς διάδοσης ψευδών ειδήσεων και ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών με μεγάλη επιρροή και σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις. Απέναντι, ειδικότερα, στην επιδραστικότητα της ψευδοεπιστήμης, η επιστημονική κοινότητα και ο κόσμος της εκπαίδευσης οφείλουν να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τους μαθητές και όλους τους πολίτες απο την επιρροή ψευδεπίγραφων ιδεών, οι οποίες οδηγούν όχι μόνο σε διανοητικό βάλτωμα, αλλά συχνά και σε λάθος πρακτικές επιλογές ή σε επικίνδυνες ψευδ…